Uitstrijkjes; Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker – Huisartsenpraktijk Nassaulaan – Alkmaar
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Nassaulaan
Nassaulaan 4 1815 GK
Alkmaar
Spoed keuze 1

Uitstrijkjes; Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt georganiseerd voor vrouwen van 30 tot 60 jaar. Zij krijgen om de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen. Aangetoond is dat deelname eens in de vijf jaar voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken.

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die door een eenvoudig onderzoek heel vroeg kan worden ontdekt. Dat onderzoek is het laten maken van een uitstrijkje. Vrouwen die uitgenodigd worden voor het bevolkingsonderzoek kunnen gratis een uitstrijkje laten maken.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is vernieuwd

Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen. Hiermee kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen.

Baarmoederhalskanker:

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoeder- halskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 60 jaar. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. Dat gebeurt doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om beginnende afwijkingen, die tot kanker kunnen leiden, op te sporen.

Waarom meedoen?

Door een uitstrijkje zijn beginnende afwijkingen aan de baarmoederhals te ontdekken, die nog geen kanker zijn. De kans op genezing is in die gevallen zeer groot. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden, hebben meestal geen klachten. Daarom krijgen alle vrouwen van 30 tot 60 jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Het maken van een uitstrijkje:

Het uitstrijkje wordt gemaakt door de doktersassistente. Wilt u eraan denken om de brief met de stickers van het bevolkingsonderzoek mee te nemen. Er worden u een paar vragen gesteld, zoals de datum van uw laatste menstruatie. Zij zal u ook vertellen hoe en wanneer u de uitslag van het onderzoek krijgt.

Tussen nu en het volgende uitstrijkje:

Neem contact op met uw huisarts indien u last krijgt van:

  • hinderlijke afscheiding
  • bloedverlies bij of vlak na geslachtsgemeenschap
  • bloedverlies buiten de menstruatie
  • bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad

Uitnodiging voor vrouwen met geboortejaar:

2017:

  1957 1962 1967 1972 1977 1982 1987

2018:

   1958 1963 1968 1973 1978 1983 1988

2019:

   1959 1964 1969 1974 1979 1984 1989

voor meer informatie: www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl
Infolijn: 020-4096699.